Oefentherapeut Mensendieck, Slaaptoefenherapeut, gecertificeerd Bekkenoefentherapeut, aangesloten bij Netwerk Chronische Pijn en op haptonomische basis werkzaam.
Over Esther
Ik kom uit een ondernemersgezin en kwam al jong in aanraking met sport en beweging. Het menselijk contact stond steeds centraal en dat sprak me enorm aan. Elk mens beweegt op zijn eigen manier en heeft weer een andere aanpak nodig in het sporten. Daar is mijn drijfveer ontstaan om mensen te helpen/begeleiden met klachten. Het geeft mij veel voldoening als ik iemand kan helpen om zijn balans weer te vinden. En dat kan variëren van een houdingscorrectie, een advies over een goede dagindeling, praktische tips voor het bukken, leren te ontspannen of het hoofd leeg te maken.
Passie
Al snel begreep ik dat mijn interesse en passie uitgaan naar het begeleiden van mensen met psychosomatische klachten. Ik vind de mens achter zijn/haar klacht heel interessant. Hoe gaat iemand om met zijn klacht en hoe uit zich dat in zijn houding en zijn (bewegings)gedrag. Ik heb veel bijscholing gedaan in ontspanningstechnieken, lichaamsbewustwording, gesprekstechnieken en coachingsvaardigheden.
In 2009 heb ik de tweejarige opleiding Haptonomie afgerond in Doorn. Door mensen contact te leren maken met hun lichaam, voelen ze waar de spanning zich bevindt. Om vervolgens te ervaren dat juist door het voelen van de spanning/emotie, het loslaten veel gemakkelijker gaat (zie specialisaties).
In de periode van 2012- 2013 heb ik me verdiept in klachten rondom bekken en lage rug. Dit omdat ik in mijn praktijk veel zwangere vrouwen met bekkenklachten begeleid. De opleiding tot gecertificeerd Bekkenoefentherapeut heb ik begin 2013 afgerond (bij Michel van der Aa te Tilburg). Dit is een post HBO-opleiding en gericht op het onderzoeken, analyseren en behandelen van klachten in de lage rug – en het bekkengebied. Het bekken is het centrale punt in het lichaam van waaruit we bewegen en voelen. Bij een dysbalans rondom het bekken, een verkeerde houding of door een verkeerde manier van bewegen, kunnen klachten ontstaan in o.a. de lage rug/SI en bekkenbodem (zie specialisaties). Ik sta geregistreerd in het kwaliteitsregister voor bekkentherapeuten. Zie ook www.bekkentherapeuten.nl. Jaarlijks volg ik een verplichte nascholing.
In 2014 heb ik een vierdaagse scholing gevolgd over het behandelen/begeleiden van mensen die chronische pijn hebben. Er is een speciaal protocol ontwikkeld voor klachten die niet direct te behandelen zijn, maar waar je wel mee kunt leren omgaan. Je gaat dan samen kijken wat er nog wel mogelijk is. Wat zijn je normen en waarden? En leef je daar naar? Waar word je blij van? Waar krijg je energie van? Wat gebeurt er met mijn lichaam als ik het op zijn beloop laat?
Ik ben aangesloten bij het landelijk Netwerk Chronische Pijn en volg elk jaar na/bijscholing.
In 2017 heb ik een opleiding gedaan voor Slaapoefentherapeut. Een goede nachtrust hangt sterk samen met een goede dag en andersom. Het samen kijken naar wat de slaapkwaliteit en -kwantiteit kan verbeteren. De voordelen van een goede nachtrust zijn zo groot dat het altijd de moeite is om bij klachten eerst de slaap te herstellen. Daarna volgden in 2020 slaapoefentherapie voor kinderen en in 2021 slaapoefentherapie voor baby’s waarbij ik de vaak bezorgde en oververmoeide ouders begeleid naar een gezonde nachtrust voor hen en hun baby.